"Człowiek jest wielki, nie przez to, co ma,
|
Wydarzenia 2023
"Marzanno, marzanno ty zimowa panno,
do wody cię wrzucamy, bo zimę żegnamy."
Marzanna to nazwa kukły przedstawiającej zimę, którą w rytualny sposób palono bądź topiono, aby przywołać wiosnę.Zwyczaj jej topienia lub palenia jest znany od dawna. Jeszcze w czasach pogańskich topienie marzanny odbywało się w czasie Jarego Święta, aby przywołać wiosnę. Utopienie jej miało także przynieść dobre plony w danym roku. Przygotowaną ze słomy, kolorowych ścinków materiału i bibuły marzannę owijano w płótno. Topienie Marzanny połączone było z balem Pani Wiosny.







Wszelkie diety dziś na boku -Tłusty Czwartek jest raz w roku! Smacznego!
Tradycja Tłustego Czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie ku czci nadchodzącej wiosny, żegnając zimę. Wtedy ucztowano głównie z tłustymi mięsiwami i popijanymi suto alkoholem. Ale w tym czasie zajadano również specyficzne pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, a nadziewane słoniną. Tłusty czwartek to dzień, w którym niektórzy jedzą pączki, faworki lub oponki już na śniadanie … i robią to bardzo często przez cały dzień. Aby tradycji stało się zadość w naszym Domu również od rana mieszkańcy zajadali się pączkami.


